Hoe vind ik een huurwoning bij een woningbouwcorporatie?

Hoe vind ik een huurwoning bij een woningbouwcorporatie?

Een woning zoeken is soms best lastig en ingewikkeld. Er worden veel huurwoningen aangeboden en er zijn verschillende manieren om aan een woning te komen. Je kunt bijvoorbeeld in de vrije sector gaan kijken en via een huisbaas huren, maar je kunt ook vaak terecht bij een woningbouwvereniging of woningcorporatie zoals Woongroep Marenland. In dit artikel lees je tips over hoe je aan een woning kunt komen bij een woningbouwvereniging.   

Voorwaarden voor een sociale huurwoning 

Om te beginnen is het een goed idee om je in te schrijven bij een woningbouwvereniging. Dit is een organisatie die zich richt op de bouw, het beheer en de verhuur van sociale huurwoningen en hun taken staan vastgelegd in de Woningwet. Sociale woningen zijn kwalitatief goede woonruimtes, voor een betaalbare prijs. Wel moet je meestal aan bepaalde eisen voldoen om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. De woningbouwvereniging stelt bijvoorbeeld soms eisen aan je gezinsgrootte en de hoogte van je jaarinkomen. In de Woningwet is vastgesteld dat woningbouwverenigingen ieder jaar minstens 80% van hun vrijgekomen sociale huurwoningen toe moeten wijzen aan huishoudens met een inkomen tot ongeveer €37.000 10% mag naar huishoudens met een inkomen tussen €37.000 en €41.000. (rijksoverheid.nl) De overgebleven 10% gaat tenslotte naar de inkomens die hier boven zitten. De genoemde inkomens zijn gebaseerd op het prijspeil van 2018, dus kunnen elk jaar weer veranderen. Als je niet in aanmerking komt voor sociale woningen bij een woningcorporatie doordat je inkomen te hoog is, kun je ook op zoek gaan naar een huurwoning in de vrije sector. Verhuurders in de vrije sector stellen meestal ook inkomenseisen. Je moet dan bijvoorbeeld driemaal de huurprijs verdienen om in aanmerking te komen voor de woning.   

Hoe kom ik aan een huurwoning?

Vaak zijn er verschillende manieren om aan huurwoningen te komen bij een woningbouwvereniging. De meest gebruikelijke manier is door middel van inschrijfduur. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe hoger je op de lijst komt voor een woning en hoe meer kans je dus maakt. Woningbouwverenigingen hanteren hiernaast soms ook een aantal andere manieren. Niet iedereen staat immers al jarenlang ingeschreven en soms moet je gewoon snel een woning hebben. Sommige woningen gebruiken bijvoorbeeld loting om een huurder te kiezen. Het maakt dan niet uit hoe lang je ingeschreven staat en iedereen maakt in principe evenveel kans (mits je aan de gestelde voorwaarden van de woning voldoet uiteraard). Een andere manier is door middel van 'direct reageren'. Vaak plaatsen woningbouwverenigingen op bepaalde dagen en om vaste tijden nieuwe huurwoningen op hun website, waarop je dan kunt reageren. Degene die dan het eerst op de woning reageert en aan de gestelde voorwaarden voldoet, krijgt de woning als eerste aangeboden. Hier maakt het wederom niet uit hoelang je ingeschreven staat om kans te kunnen maken. Wat natuurlijk wel belangrijk is, is dat je snel moet reageren! 


*Bronnen:  - https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huurwoning/vraag-en-antwoord/sociale-huurwoning-voorwaarden (inkomenseisen sociale huurwoningen)

Delen